Su filtreleme ve su arıtma kavramları birbirinden farklıdır. Su filtresi sudaki tortuları ve zararlı kimyasalları sudan uzaklaştırır. Aynı zamanda da suyun tadını çok daha iyi hale getirir. Sudaki toksinler suyun içinden süzüldüğü için içilen su sağlıklı hale gelir. Su arıtma cihazları ise sudaki zararlı maddelerin neredeyse %95’ini temizler. Mevcut olan üç tür su arıtma teknolojisi bulunur. Bunlar; ters osmoz, deiyonizasyon ve damıtma yöntemidir. Sıkça kullanılan yöntemlerden biri olan suların şişelenmesi ise havaya saldığı karbondioksit ile çevre kirliliği yarattığı için çevre dostu değildir.
Her bölgeye göre su arıtma filtre fiyatları farklılık gösterir. Bir yıl içerisinde eve alınan şişe suların maliyeti bazı su arıtma filtresi ve cihazlarının fiyatlarını geçer.
Su Arıtma Filtresi Nedir?
Su arıtma filtresi nedir sorusuna, suyu süzmeye yarayan ve yüksek teknolojiye sahip bir üründür şeklinde cevap verebiliriz. Suyun içindeki bakteri ve toksinleri süzmesinin yanı sıra suyun sertlik derecesini ayarlayan tadını ve kokusunu iyileştiren bir sistemdir.
Lezzetli içme suyu ile yapılan çay, kahve gibi içeceklerin ve yemeklerin de lezzetinde artış olur. Su ile ilgili yaşanılan sorunları çözmek için çok çeşitli filtreler ve kartuşlar bulunur. Bütçeye uygun, yaşam standartlarına uygun tercihleri göz önüne alarak istenilen türde su filtresine ulaşmak mümkündür.
Su Arıtma Filtresi Çeşitleri Nelerdir?
Su arıtma filtresi çeşitleri nelerdir sorusunun yanıtı şu şekilde sıralanabilir:
- Ön Karbon Filtre: Suda mevcut olan uçucu organik bileşenleri, tortuları ve klor maddesini süzer. Suyun kokusunun ve tadının elverişli olmasını sağlar.
- Sediment Filtre: Suda katı halde bulunan partikül parçacıklı yapıya sahip toprak, kum gibi maddelerin süzülmesini sağlayan filtre türüdür. Kireç ve kil özelliği taşıyan havada asılı kalma özelliğine sahip maddeler sediment filtreler tarafından absorbe edilir.
- CTO Karbon Filtre: Bu filtre türü, suyun daha net ve berrak görünmesini sağlayarak direkt olarak suyun kokusuna, tadına ve görünümüne etki eder. CTO kısaltması sırasıyla klor, tat ve koku kelimelerini sembolize eder.
- Post Karbon Filtre: Post karbon filtreler, arıtma sistemlerinde son filtreleme olarak bilinir. En son aşamada suyun içindeki klor kokusunu tamamen yok eder. Suyun lezzetine büyük oranda etki eden uçucu bileşikleri ve maddeleri tamamen sudan uzaklaştırarak kokusuz bir su içme deneyimi sunar.
- Membran Filtre: Suda bulunan farklı büyüklükteki molekülleri ayırarak sınıflandıran fiziksel bir ayırma yöntemi olarak bilinir. Suyun içinde farklı özelliklere sahip birçok organizma bulunur. Membran filtre ise boyutu en küçük organizma ve maddeleri dahi tespit ederek gelişmiş bir filtreleme işlemine tabi tutar.
- Aktif Karbon Filtre: Kimyasalları sudan arındırmak için kullanılan etkin bir filtre türüdür.
- Alkali Filtre: Uzun zamandır kullanılan bir filtreleme yöntemidir. Suyun sağlıklı mineraller vasıtasıyla sağlıklı hale gelmesini sağlar.
- Mineral Filtre: Mineral kartuş ile suyun daha mineralli düzeye ulaştırılmasını sağlar.
Su Arıtma Filtresi Nasıl Seçilir?
Su arıtma filtresi nasıl seçilir sorusunun yanıtı oldukça önemlidir. Çünkü arıtılmamış ya da yanlış arıtılmış sular sağlık açısından çok önemli sorunlara neden olabilir. Bu açıdan da eve su arıtma sistemi kurmak için dikkate alınması gereken unsurlar vardır. Bu seçim kriterleri herkese göre farklılık gösterir. Su basıncı, su kalitesi, depolama kapasitesi ve suyun akış hızı, cihazın bakımı, su arıtma cihazı için ayrılmış olan bütçe gibi faktörler su arıtma cihazı seçiminde etkilidir. Bazı su arıtma cihazı filtresi çeşitleri her sene değişim gerektirdiği için arıtma cihazı alınırken dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer alır.
Su arıtma filtre seçimini etkileyen unsurlardan arıtma filtre fiyatları gözlemlendiğinde takdirde yıllık tüketilen su miktarına göre daha hesaplı olduğu görülür. Filtre seçimi sağlığa yapılan bir yatırım olarak değerlendirilir.
Su arıtma filtrelerinin suyu temizleme özelliği olduğu gibi suda eksik olan bazı mineralleri de tespit edip suya daha fazla mineral ekleyen çeşitleri mevcuttur. Mineral bakımından eksik olan suları içmek ilerleyen vadede vücut için birçok sorunun oluşmasına yol açar.
Her insanın günlük olarak vücuduna alması gereken belirli bir mineral seviyesi vardır. Eğer günlük olarak vücudun mineral ihtiyacı karşılanmazsa saçlardan tırnaklara kadar birtakım hastalıklar başlar. Buna benzer sorunları bertaraf etmek için en iyi su arıtma filtresi çözümleri için genel bir araştırılması yapılması gerekir.
Su Arıtma Filtresi Nasıl Temizlenir?
Su arıtma filtrelerinin her çeşidinde temizlik yapılması mümkün değildir. Bu açıdan su arıtma filtresi nasıl temizlenir sorusuna, bazı filtreler temizlenmeye elverişliyken bazı filtreler belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekir şeklinde cevap verebiliriz. Su arıtma filtrelerinin kullanım kılavuzlarına göre çıkarılıp su ile yıkanan filtreler temizlenip kullanılan filtre çeşididir. Bunun yanında temizlenme özelliği olmayan filtreler de mevcuttur.
Su Arıtma Filtresi Değişimi Nasıl Yapılır?
Su arıtma filtresi değişimi nasıl yapılır sorusuna şu şekilde yanıt verebiliriz:
- Bütün su vanaları kapatılır ve kontrol edilir.
- Filtrenin bulunduğu hazne dikkatlice açılarak temiz su ile iç yüzeyi yıkanır.
- Filtreyi bir pense yardımıyla sökerek temizlenir veya filtre seti içerisinden seçilen yeni bir filtre ile değiştirilir.
- Ek olarak mineral ve tatlandırıcı özelliği taşıyan filtreler takılır.
- Hazne kapağı yerine takılıp vanalar tekrar açılır.
Yapılan su arıtma filtre değişimi sırasında değiştirilen kullanılmış filtreler son derece toksin madde biriktirdiğinden uzun süreli temastan kaçınılmalıdır.
Su Arıtma Filtresi Ne Zaman Değiştirilir?
Su arıtma filtreleri arasından açık kasa su arıtma filtresi türünde filtreler ve tank açık biçimde görünür. Diğer bir su arıtma filtresi olan kapalı kasa su arıtma filtresi ise tankın, filtrelerin ve diğer bağlantıların kapalı belirli bir kasada olmasıdır. Su arıtma cihazlarının en kritik parçası olan su arıtma filtrelerinde seçimi kadar su arıtma filtresi ne zaman değiştirilir sorusu da önem kazanır. Su arıtma filtreleri su kullanımına ve cihaz kalitesine göre yılda bir kere ya da iki yılda bir kere değiştirilmesi gerekir. Her filtrenin değiştirilme zamanı değişkenlik taşır.
Su Arıtma Filtresi Değiştirilmezse Ne Olur?
Sıklıkla tercih edilen 5 li su arıtma filtresi gibi filtre çeşitleri de düzenli olarak değiştirilmesi gereken filtrelerdendir. Su arıtma filtresi değiştirilmezse ne olur sorusuna su filtresi değiştirilmezse filtreler yeteri kadar arıtma işlemi yapamaz duruma gelir şeklinde yanıt verebiliriz.