su ph değeri

Su PH Değeri

Günlük yaşantı içerisinde tüketilen yiyecek ve içeceklerin tamamının pH değeri bulunur.

İçindekiler

Günlük yaşantı içerisinde tüketilen yiyecek ve içeceklerin tamamının pH değeri bulunur. Özellikle her gün sıklıkla tüketilen ürünlerin pH değerlerinin bilinmesi ve kontrol edilmesi sağlık açısından oldukça önemlidir. Bu açıdan da insan yaşamı ve sağlığı için büyük öneme sahip olan su, belirli pH değerlerine sahip olduğu zaman tüketilmelidir. 

Tüm besin ve besin değerlerinin pH’ı 0 ile 14 aralığında şekillenir. 0 ile 7 aralığında besin değerleri asidik, 7 ile 14 aralığındaki besin değerleri de bazik olarak adlandırılır. Saf suyun pH değeri ise 7, yani nötr şeklindedir. Gün içerisinde tüketilmesi gereken ve insan vücudu için daha sağlıklı olduğu kanıtlanan su pH değeri, 7,2 ile 8,5 arasında olmalıdır. 

Su pH Değeri Kaç Olmalı?

Saf suyu pH değeri nötr olarak kabul edilir ancak içme suyunun değeri çeşitli etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. İçilen suda pH değerinin fazla asidik ya da fazla bazik özelliğin bulunmaması gerekir. Bu iki özellikten herhangi birinin baskın olarak bulunduğu suların içilmesi sağlıklı açısından pek güvenli olmayabilir. Bu sebeple içilen suyun arıtmadan geçerek ideal pH değerine ulaştırılmasının avantajları büyüktür. 

Son yıllarda yaygın biçimde tercih edilen su arıtma cihazı ile bu işlem, kolaylıkla gerçekleştirilir. Kaynağından gelen suyun arıtılmasını sağlayarak fazla asidik ya da bazik özelliğini yok eden bu cihaz, günlük hayatta sıklıkla içilen suyun insan sağlığına daha uygun olmasına yardımcı olur. Su arıtma cihazları ile insan sağlığı açısından uygun pH seviyesine sahip sular kolaylıkla elde edilir. 

Suda pH Değeri Kaç Olmalı?

Su pH değeri demek, içeriğinde bulunan asidik ve bazik değerlerinin oranını gösteren bir kavramdır. Sudaki pH oranı 0 ile 14 aralığındaki herhangi bir değere sahip olabilir. Suda asidik özelliğin baskın olması içerisinde fazla miktarda karbondioksit bulunduğunu, bazik özelliğin baskın olması ise kalsiyum bikarbonat ve alkali tuzların oranının fazla şekilde bulunduğunu gösterir. 

Saf suların pH değerleri 7 olduğu kabul edilir. Ancak içme sularında ve kaynak sularında bu değer farklılık gösterir. Kaynak suları için en ideal pH değerinin 6,5 ile 8,5 aralığında olması gerekirken içme sularında bu değer 7,2 ve 8,5 olarak şekillenir. İçme suyunun ideal olmasında pH değerinin yanı sıra sertlik derecesi de büyük önem taşır. Bu nedenle gündelik yaşantıda içilen suyun arıtılmış, yumuşak ve zararlı değerlerden temizlenmiş olması gerekir. Bu arada şişelenmiş olan suların bu değerleri birbirinden farklıdır. Bu değeri suların üzerindeki etiketlerden kolayca öğrenebilirsiniz.

Su Arıtma Cihazı pH Değeri Kaç Olmalı?

Su pH değeri sıralaması yapıldığı zaman gün içerisinde tüketilmesi gereken en ideal suyun su arıtma cihazları tarafından sağlandığı görülür. Bu cihazların içerisinde bulunan su arıtma filtreleri sayesinde kaynaktan gelen su fazla asidik ya da bazik özellik taşımaktan uzaklaşarak temizlenir. 

Su arıtma filtrelerinin üretimi, pH değeri ortalama 7,5 ile 9,5 aralığında olacak şekilde yapılmalıdır. Diğer yandan arıtma cihazlarının suyun sertleşmesinin ana nedeni olan kalsiyum ve magnezyum miktarının da dengelenmesini yaparak daha rahat ve yumuşak içim özelliğine sahip içme suyunun elde edilmesini sağlaması oldukça önemlidir. Suyun arıtılması ile ideal pH değerine ve insan vücuduna yararlı içme suyuna ulaşılmasına dikkat edilmelidir.

Su pH Değeri Nasıl Ölçülür?

Suların pH seviyesi insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Belirtilen ideal aralıkta pH değerine sahip olmayan suların tüketilmesi zararlı olabilir. pH değerine göre besinler asidik veya bazik olarak sınıflandırılır. Saf su, nötr olması ile bilinirken içme suyu için belirli bir ideal aralık bulunur. Su arıtma cihazları da kaynaktan gelen suyun bu ideal aralıkta olması için suyu temizleyerek içinde bulunan besin değerlerinin dengelenmesini sağlar. 

Arıtma cihazı kullanan kişiler pH değerinin olması gerektiği ayarda olup olmadığını kontrol etmek için bu değeri ölçmek isterler. Su pH değeri ölçme için suya bir maddenin damlatılması gerekir. Ardından suyun renginin değişmesine göre pH değeri anlaşılabilir. Suya damlatılan bu madde aynı zamanda suda bulunan minerallerin insan sağlığı için yararlı mı yoksa zararlı mı olduğunu ölçerek suyun içilip içilemeyeceğini de belirtir. Suyun pH’ı belirlenirken mineral oranı, yumuşaklığı ve sertliği de etkili rol oynar. 

Su pH Değeri Listesi

Günümüzde kullanılan şişlenmiş suların pH seviyelerini şu şekilde listeleyebiliriz.

Su Markaları

pH

Munzur

8,45

Kardelen Mineralli

8,30

Niksar

8,30

Saka

8,10

Nestle

8,10

Pınar

8,00

Aytaç Doğal Mineralli

8,00

Kardelen

8,00

Deniz Suyu pH Değeri

Deniz suyu içerisinde inorganik tuzların yanı sıra organik maddeler ve çözünmüş gazlar olan saf olmayan bir sudur. Deniz suyunun tuzluluğu özellikle okyanuslarda %34 ile %38 arasındadır. İç denizlerde ise deniz sularına tatlı suların karşımasına bağlı olarak %4 ile %40 arasında değişir. Denizlerin tuzluluk seviyeleri, derinlik boyunca da farklılık gösterir ve buna bağlı olarak deniz suyu arıtma işlemleri de farklılaşabilir. Ülkemizde Marmara Denizinde Karadeniz’den gelen üst akıntılar sebebi ile üst taraflarında bu oran %23 iken alt kısımlarında ise %36 civarındadır. Buna bağlı olarak suların pH seviyeleri de farklılık gösterir.

Deniz Suyu Markaları

pH

Okyanuslar

6,0 – 9,0

Karadeniz

6,0 – 8,5

Marmara Denizi

6,0 – 8,5

Akdeniz

6,0 – 8,5

Doğal Koruma Alanlarındaki Göller

6,5 – 8,5

Diğer Göl ve Göletler

6,00 – 10,5

Havuz Suyu pH Değeri

Havuz suları için en ideal pH seviyesi hafif bazik olan 7,2 ile 7,6 arasındadır. Bu değer insan cildi için en uygun seviyedir. Ayrıca bu seviye hem havuz ekipmanlarını korurken hem de havuz dezenfektan kimyasallarının daha etkin çalışmasını sağlayan bir aralıktır.

Bu pH seviyesinin altındaki bir havuz suyu yüzenlerin cildini tahriş eder. Bu sebeple de havuzlarda pH seviyesinin kontrolü ekipmanların korozyona uğramasını önlerken, yüzenlerinde sağlıklı bir yüzme keyfi yaşamasını ve yüksek maliyetli hasarlar olmasını önler. Havuzların pH seviyeleri günde birkaç defa ölçülmelidir. Havuzlardaki pH seviyesinin ideal değere getirmek için bazı kimyasallar kullanılır. Mesela, pH seviyesi arttı ise düşürmek için sodyum bisülfat pH seviyesi düştü ise yükseltmek için sodyum karbonat kullanılır.

Yiyeceklerin pH Seviyeleri

pH değeri yiyeceklerde de oldukça önemlidir. Çünkü sağlıklı bir insanın vücudundaki pH değeri ortalama 7,3 ile 7,45 arasında olmalıdır. Yediğimiz yiyecekler ve içtiğimiz sular ile pH seviyesi değişebilir. Vücutta pH seviyesinin düşmesi yani asidik bir yapı olması vücutta bakterilerin birikmesine neden olur. Bu durum da kanserden diyabete, migrenden obeziteye ya da eklem iltihaplanmalarına kadar pek çok duruma sebep olur. Alkali beslenmek vücuttaki pH seviyesini korumak açısından önemlidir.

Sebzeler

pH

Zeytin Yeşil

3,6 - 3,8

Domates

4,2 - 4,9

Patlıcan

4,5 - 5,3

Havuç

4,9 - 5,2

Salatalık

5,1 - 5,7

Biber

5,2

Soğan

5,3 - 5,8

Pırasa

5,5 - 6

Maydonoz

5,7 - 6

Bezelye

5,8 - 7

Mısır

6 - 7,5

Patates

6,1

İçme Sularının Ph Değeri Kaç Olmalıdır? 7,2 ie 8,5 arasında olmalıdır
Musluk Suyunun Ph değeri kaçtır? 6,5 ve 9,5 aralığındadır
Sıkça Sorulan Sorular

Su pH Nedir?

Gündelik hayatta tüketilen her yiyecek ve içeceğin belirli ölçüde bir pH değeri vardır. Bu değer, besinlerdeki asidik ve bazik özellikleri belirtir. Saf su için pH değer nötr olarak bilinir. Ancak içilen suyun, kaynak suyunun ya da musluktan akan suların pH seviyeleri belirli etkenlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Eğer bir suyun Ph’ında asidik özellikler baskın olarak görülüyor ise bu durum, o suda olması gereken miktardan fazla karbondioksit bulunduğunu gösterir. Öte yandan bir suyun ölçü

İçtiğiniz Suyun pH Değeri Neden Önemlidir?

Gün içerisinde en sık tüketilen sıvı olarak bilinen su için ideal bir pH değeri vardır ve bu değer aralığı uzmanlar tarafından belirtilir. İçilebilir suların pH değerleri, insan sağlığı ve vücuduna yararlı olması açısından oldukça önemlidir. Fazla bazik ya da fazla asidik özellik gösteren suların tüketilmesi; dengesiz potasyum, magnezyum ve kalsiyum oranlarından kaynaklı olarak insanlara zarar verebilir. Ayrıca suların pH değerlerinin yanında sertlik derecesi de büyük önem arz eder. Sağlıklı, ta

Musluk Suyunun pH Değeri Kaç?

Sıradan ve en sık görülen içme suyunun pH değeri; kaynak suyunun bileşimine, tesisatta kullanılan malzemelere ve dış ortamdaki havanın sıcaklık derecesine göre farklılık gösterebilir. Bilinen musluk suyu pH değer aralığı, 6,5 ve 9,5 aralığındadır. Bu aralıkta herhangi bir değişimin olması, yani 6,5’tan az ya da 9,5’tan fazla pH değerinin görülmesi tesisatın bir yerinde arıza yaşandığına veya suyun içerisinde yabancı, kirli bir maddenin katıldığına işarettir. Bu nedenle uzmanlar tarafından tavsiy

pH Değeri En Yüksek Su Hangisi?

Kaynaktan çıkan su, musluktan akan su ve arıtma sonrası içilebilir suyun Ph değeri birbirinden farklıdır. Gerekli ölçümler yapıldığında bu su çeşitleri arasında en yüksek pH değerine sahip olan suyun kaynak suyu olduğu görülür. Hiçbir işlemden geçmeyen bu suyun pH’ı 9,5’a kadar yükselebilir. Ancak bu kadar yüksek değerdeki bir suyun tüketilmesi insan sağlığı açısından tehlikeli olabilir. Bu sebeple bir suyun içilebilir olması için gerekli arıtmalardan geçerek temizlenmesi ve içeriğindeki kalsiyu

24 Ağustos 2022

Yorum Yap
Herhangi bir yorum bulunmamaktadır. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yap
Bizi Arayın Whatsapp
Teklif Al
Teklif Al