Havuz Kum Filtresi Nedir?
Havuz kum filtresi nedir - kullanım alanları nelerdir?
Kum filtresi, su arıtma işlemi için kullanılan sistemlerden biridir. Havuz filtreleme için tercih edilen bu sistem, olimpik, kişisel havuzlar veya işletme havuzlarında güvenle kullanılabilir. Multi-Medya kum filtresi havuz suyu içerisinde bulunan çamur, tortu, partikül ve diğer görünmeyen maddeleri sudan kolay bir şekilde arındırmayı sağlar. Bu sayede insan sağlığını etkileme ihtimali olan tüm maddeler sudan ayrıştırılarak su temizlenir. Böylece güvenli ve temiz bir yüzme deneyimine olanak tanınmış olur. Havuzun hacmi göz önüne alınarak bir havuz kum filtresi seçimi yapılması ile kısa sürede ve iyi bir şekilde hijyen sağlanır.
Yüzme Havuzu Kum Filtreleri
Havuzu temizlemek için suyu tamamen boşaltmak hem uzun süren yorucu bir işlemdir hem de oldukça maliyetlidir. Dolayısıyla bunun için yüzme havuzlarında filtreleme sistemleri kullanılabilir. Havuz kum filtresi ise temizlik için uygun fiyatlıdır. Buna ek olarak uzun ömürlü de olduğundan sık tercih edilen havuz suyu arıtma sistemleri arasındadır.
Özellikle sıcak yaz günlerinde havuzlar çok fazla kullanıldığından dolayı sirkülasyon önem kazanır. Direkt olarak ciltle temas eden havuz suyunun insan sağlığına zarar vermemesi için sıkça temizlenmesi gerekir. Dışarıdan temiz gibi görünen havuz suyunun diplerinde dış etkenler aracılığıyla havuza giren pek çok madde birikir. Bu zararlı maddelerin kesintisiz olarak temizlenmesi ve hijyenik bir havuz deneyimini havuz kum filtresi sağlar. Açık ya da kapalı fark etmeksizin tüm havuzlarda bu sistem rahatlıkla kullanılabilir.
Havuz Kum Filtresi Nasıl Çalışır?
Havuz kum filtresi aracılığıyla havuz temizlenmek isteniyorsa filtre havuzdan en az 2 metre uzakta olacak şekilde kuru ve düz bir zemine yerleştirilir. Filtrelemeye başlamadan önce havuzdaki görünür olan katı maddelerin mutlaka temizlenmesi gerekir. Filtrenin pompası ile havuz suyu çekilir ve sistemdeki ızgaralardan su geçerek filtrelenir. Filtrelenen su sonrasında vana hattına gönderilir, burada ikinci bir filtre işlemi daha olur.
Suyun içerisinde bulunan maddeler kuvars kum ile dolu olan pompa haznesine takılarak burada tutulur. İşlem tamamlandıktan sonra su temiz ve arıtılmış bir şekilde havuza geri gönderilir. Havuz kum filtresi ile temizliğin etkili olması için günlük 8 saat filtre çalışması tavsiye edilir.
Membran Filtre Modelleri ve Çeşitleri
Kum filtreler, özellikle endüstriyel alanlarda oldukça yaygın bir şekilde kullanılan filtreleme yöntemleri arasındadır. Askıda katı maddesi bulunan suların filtrasyon sistemleri için tercih edilen bir sistemdir. Bulanık ve tortuları olan dere, nehir ve göl gibi yüzey suları ya da kuyu suyu için de filtreleme işlemlerinde tercih edilebilir. Arındırılmış atık sular ve havuz suları için etkili bir yöntemdir. Bunlara ek olarak ters ozmos membran sistemleri bulunan arıtma cihazlarında da bu yöntem kullanılabilir.
Havuz Kum Filtresi Çeşitleri
Havuz kum filtesi seçimi için öncelikle kum filtrelerin türleri ve özellikleri bilinmelidir. Daha sonrasında havuza uygun ve doğru bir seçim yapılabilir. Havuz kum filtrelerinin kartuş, polyester plastik ve diatomlu toprak filtre olmak üzere üç farklı çeşidi mevcuttur.
Kartuş Filtre
Yüksek performans gösteren kaliteli kartuş filtreler, havuzda temiz ve sağlıklı bir ortam için tercih edilebilir. Suda bulunan tüm atıklar ve diğer maddeler kartuşun kıvrımlarında yer alan ince tellerde tutulur. Filtreleme işleminin devamlılığı için gerekli olan ters yıkama işlemi için kartuş filtre kolay bir şekilde gövdeden sökülebilir.
Polyester Plastik Kum Filtre
Polyester plastik kum filtreleri oldukça hızlı bir şekilde çalışır. Havuz suyu içinde bulunan, çözünemeyen çeşitli büyüklüklerdeki maddeleri sudan ayrıştırmak için etkili bir seçenektir. Uzun ömürlü ürünler olmalarının yanı sıra havuzun su hacmi ve pompa gücü göz önüne alarak seçim yapılabilir.
Diatomlu Toprak Filtre
İki atomlu filtre olarak da bilinen diatomlu toprak filtresi, suda bulunan ve gözle görülemeyen maddeleri en etkili şekilde temizleyen filtredir. Sık ve geniş bir topluluk tarafından kullanılan havuzlarda diatomlu toprak filtre kullanmak iyi bir seçim olabilir.
Havuz Kum Filtresi Nasıl Temizleniyor?
Bir havuzu temiz tutabilmek ve kullanabilmek için havuz kum filtresi gereklidir. Bu filtrenin içindeki sirkülasyon pompası havuzdan suyu çekerek yine içinde bulunan kum sayesinde sudaki tüm katı partikülleri tutarak temizliği sağlar. Bu işlemin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için kum filtresinin de belirli aralıklarla temizlenmesi gerekir.
Havuz kum filtresi temizleme işlemi için ters yıkama yapılır. Buna başlamadan önce havuz filtre sistemi çalışır duruma getirilmelidir. Aynı zamanda altı yollu vana kolunu çevirirken pompa da mutlaka kapalı konumda olmalıdır. Aksi takdirde filtre sistemi büyük zarar görebilir. Su berrak hale gelene kadar izlenerek daha sonrasında pompa kapatılır. Bundan sonra havuz filtresi durulanır. Altı yollu vana açılarak durulama konumuna getirilir. Daha sonra pompa yeniden açılır ve su berraklaşana kadar işlem devam eder. Temizlenmeyen filtreler bulanık havuz suyuna neden olur. Havuz kum filtresi seviyesinin 15-20 cm kadar aşağısında ve filtre ceplerinde topaklaşma ve taşlaşmalar meydana gelebilir.
Havuz Kum Filtresi Fiyatları
Havuz kum filtresi yapımında kullanılan materyaller, çalışma hızı, boyutları gibi pek çok etken fiyatları etkileyebilir. Her havuza uygun bir kum filtresi alternatifi bulmak mümkündür. Siz de havuz kum filtreleri hakkında daha fazla bilgi almak ve kullandığınız havuza en uygun ürünü bulmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Havuz Kum Filtresi Ne İşe Yarar?
Özellikle açık havuzlar rüzgâr sebebiyle çok çabuk kirlenir. Havuzların sürekli kullanımı ve dış etkenler dolayısıyla havuzda istenmeyen pek çok madde birikir. Havuz suyu direkt olarak ciltle temas ettiğinden dolayı sağlığı etkileyebilir. Bu sebeple de havuzların temizliği ve bu temizliğin sürekliliği de son derece önemlidir. Havuz kum filtresi, suda bulunan tüm maddeleri sudan arındırır ve su giriş ile çıkış vanalarında oluşabilecek tıkanmaların da önüne geçer. Ek olarak tüm katı maddeleri haps
Havuz Filtre Kumu Ne Zaman Değiştirilir?
Havuz filtresi, suda bulunan bakteri ve mikroplar dahil tüm maddeleri hapsederek temiz ve hijyenik bir havuz sağlar. Filtre kumu da bunun gerçekleşmesi için mutlaka gereklidir. Havuz filtre kumu, zamanla kalitesini ve özelliğini kaybeder. Bu sebeple de filtrasyon işlemini doğru bir şekilde yapamaz. Bunun sonucunda da havuz suyu her zaman temiz ve berrak olmaz. Dolayısıyla birkaç yılda bir havuz filtre kumu değiştirilmelidir.
Havuz Kum Filtresi Manometresi Nasıl Çalışır?
Manometre, yüzme havuzlarında kullanılan kum filtrelerin basıncını ölçer. Havuz kum filtresi üzerinde yer alan manometre bölümüne takılarak kullanılır. Filtredeki kirliliğe göre basıncın ölçülmesini sağlar. Eğer manometre yeşil alanın üzerine çıkarsa havuz kum filtresi için ters yıkama yapılır. Ters yıkama işleminden sonra ise durulama gerekir. Bu uygulamalardan sonra manometre göstergesi 0.5-1 bar aralığında olur.
Havuz Kum Filtresi Çalışma Prensibi Nedir?
Havuz kum filtreleri ilk olarak havuz pompası aracılığıyla suyu çeker ve önce filtre deposuna sonra da kum filtresine gönderir. Kum filtresinin içerisinde kuvars kumlar ile cam bulunur. Bu sayede havuzda bulunan tüm askıda katı maddeler tutularak su temizlenmiş olur. Havuz kum filtreleri kolay tıkanmaz ve hijyenik bir havuz için iyi bir alternatiftir.
05 Nisan 2022