Aktif Karbon Nedir?
Aktif karbon nedir? Aktif karbonun insan vücuduna faydaları nelerdir?
Son yıllarda aktif karbon ismi sıklıkla karşımıza çıkar. Aktif karbon nedir, ne işe yarar ya da aktif karbon çeşitleri nelerdir gibi sorular, son dönemlerde en fazla merak edilen konular arasında yer alır.
Güzellik sektöründen yiyecek ya da temizlik sektörüne kadar hemen hemen her alanda kendine yer bulan aktif karbonun bu kadar yoğun kullanımının sebepleri ise oldukça ilgi çekicidir. Çok çeşitli malzemelerden farklı şekillerde elde edilen ve genellikle linyit, kömür, turba gibi madenlerden çıkarılan aktif karbon, aynı zamanda bambu, zeytin çekirdeği, Hindistan cevizi, odun gibi malzemelerden de oluşturulabilir. Yüksek sıcaklığa getirilen malzemelerde çeşitli yöntemlerle aktivasyon işlemi gerçekleştirilir ve gözenekli yüzeye sahip aktif karbon elde edilir.
Negatif iyonlara sahip olması nedeniyle insan sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip olan aktif karbon; yiyeceklerde, medikal malzemelerde, güzellik ürünlerinde, su arıtma cihazlarında ve daha pek çok farklı yerde sıklıkla kullanılır.
Doğada saf olarak bulunan aktif karbon, grafit ve elmas gibi yüksek saflık derecesine de sahip olabilir. Bazen de diğer elementlerle bileşik halde bulunabilir. Dünya genelinde hem doğal haliyle hem de diğer elementlerle bileşik halde yer alan aktif karbon, yer kabuğunun sini oluşturur. 2001 yılında bu güne çevre teknolojileri alanında uzman ve profesyonel hizmetleri ile hem yurt içi hem de yurt dışında hizmetleri sunan FAİR ATS Su Arıtma Sistemleri ile ihtiyaçlarınıza özel projelendirilen uygun sistemlere kolayca kavuşabilirsiniz.
Aktif Karbon Ne İşe Yarar?
Günümüzde sayısız alanda aktif olarak kullanılan ve negatif iyonlara sahip olması nedeniyle insan sağlığına katkıda bulunan aktif karbon , pek çok farklı alanda çok çeşitli işlevler göstererek insanların işine yarar. Bu nedenle yaygın olarak kullanımı gerçekleştirilir.
Farklı çeşitleri olan bu malzeme; yapısal olarak da farklılık gösterir. Toz, granül ve silindirik gibi farklı tiplerde üretilerek kullanıma hazır hale getirilen aktif karbon; siyah renkli organik bir maddedir. Hazırlanma sürecinde ise ortalama 2000’a kadar ısıtılır. Bu sayede su içerisinde bulunan ve koku ile renk yapan bileşikleri yakalaması sağlanır. Isıtılma sonucu elde edilen malzemeye yüksek basınç uygulanarak gözenekli bir hal alması sağlanır.
Kişisel bakım ürünleri, temizlik malzemeleri ya da gıda sektöründe kullanılan ürünlerin imalatında aktif olarak kullanılan bu malzeme, organik maddeleri sıvılardan ve gazlardan temizler. Adsorpsiyon olarak bu temizleme işleminde kusursuz bir işlev gösteren aktif karbon, maddeleri insan sağlığına uygun hale getirerek daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için insanları destekler.
Doğada canlıların ve cansız varlıkların en önemli yapı taşlarından biri olan karbon, sayısız faydasıyla dikkatleri üzerine çeker. Özellikle düşük yoğunlukta olması, elektron yapısının ideal boyutta olması, elmas ve grafit gibi farklı şekillerde bulunması ve bağ oluşturma açısından elverişli olması aktif karbonu çok daha önemli bir yere taşır.
Aktif Karbon Çeşitleri Nelerdir?
315 °C üzerindeki sıcaklıklarda ısıtılarak elde edilen aktif karbon, günümüzde yaygın olarak tercih edilir. Bunun başlıca sebebi ise yüzeyinde mikroskobik gözeneklerin bulunmasıdır ve sudaki ya da gazdaki organik maddeleri temizlemesidir.
Oldukça beğeni toplayan ve sayısız alanda farklı amaçlarla kullanılan bu malzemenin pek çok farklı çeşidi vardır. Bunların gözde olanları ise şu şekilde sıralanabilir:
Kömür Bazlı Aktif Karbon
Kömür bazlı aktif karbonun adsorpsiyon kapasitesi oldukça yüksektir ve özellikle fizikokimyasal arıtmada sıklıkla kullanılan bir mineraldir. Özellikle su içerisinde oluşan ve suya renk, tat, koku veren eriyik gazların temizlenmesi için tercih edilir. Çözülmemiş organik ve inorganik kirliliklerin sudan uzaklaştırılmasına yardımcı olan bu mineral, kömürümsü yapıdadır ve oldukça geniş bir yüzey alanına sahiptir. Organik kirliliğin olduğu sularda kullanılan, aynı zamanda klor giderme amacıyla tercih edilen kömür bazlı aktif karbon, birçok alanda faydalı bir kullanım imkânı sunar.
Odun Bazlı Aktif Karbon
Aktif karbon çeşitleri arasında öne çıkan bir diğer seçenek de odun bazlı olanlardır. Odun gibi karbonlu malzemelerden buhar ya da kimyasal aktivasyon yöntemleriyle üretilen odun bazlı aktif karbon, su içerisinde renk ve koku yapan bileşikleri tutar. Bu siyah renkli mineral, ısıya ve rutubete maruz bırakılarak elde edilir. Suyun arıtılmasında büyük rol oynar ve elma suyu üretiminde mikotoksinlerin giderilmesi amacıyla tercih edilir. Bitkisel yağların üretiminde, hava filtrelerinin yapımında önemli bir yere sahiptir.
Hindistan Cevizi Kabuğu Bazlı Aktif Karbon
Absorbsiyon kapasitesi yüksek olduğu için fizikokimyasal arıtmada aktif olarak kullanılan Hindistan cevizi kabuğu bazlı aktif karbon, günümüzde yavaş yavaş ön plana çıkan bir karbon çeşididir. Her geçen gün kullanımına ağırlık verilir ve sudaki kirliliğin giderilmesinde önemli bir rol oynar.
Tüm bu aktif karbon çeşitleri; toz, granül ve silindirik olarak üretilir. Kullanım alanına ve ihtiyacına göre seçim yapabilir, malzemeden maksimum verim alarak etkili çözümler üretebilirsiniz. Bunlar içerisinden en fazla kullanılanı ise kömür bazlı olan aktif karbondur. Odun bazlı olan ise özellikle sanayi alanlarında kendine fazlasıyla yer bulur. Hindistan cevizi kabuğu bazlı olan da gün geçtikçe kullanımı artan bir mineral olarak karşınıza çıkar.
Aktif Karbon Nasıl Kullanılır?
Temizlik ürünlerinde, makyaj malzemelerinde, gıda çeşitlerinde ve daha pek çok alanda aktif olarak kullanılan aktif karbon, günümüzde sayısız alanda farklı amaçlarla kullanılır. Her geçen gün kullanım alanı genişleyen bu etkili malzeme, sahip olduğu faydalar nedeniyle büyük ilgi görür.
Aktif karbon çeşitleri arasında ön plana çıkan kömür bazlı toz aktif karbon, özellikle atık sularda yaygın olarak kullanılır ve organik madde giderme sürecinde etkin rol oynar. Kullanımı her geçen gün artış gösteren ve son yıllarda dikkatleri üzerine çeken Hindistan cevizi kabuğu bazlı aktif karbon ise sularda KOİ, organik madde gideriminde ön plana çıkar. Odun bazlı olanlar ise renk gideriminde ve elma suyu üretiminde yaygın olarak tercih edilir.
Gaz arıtma, evsel su arıtma, endüstriyel su arıtma, solvent kurtarma gibi çok çeşitli işlemlerde etkin işlev gösteren aktif karbonun silindirik yapıda olanları ise gaz fazı uygulamalarında ideal bir seçenek olur. Organik buharların gideriminde de kullanılan bu malzeme; koku, solvent ve atık su arıtma tesislerinde H2S giderim uygulamalarında kendine yer bulur.
Aktif Karbonun Faydaları
Hayatımızın sayısız alanında karşımıza çıkan ve sunduğu faydalarla adından sıklıkla söz ettiren aktif karbon, gıda sektöründen temizlik sektörüne kadar sayısız alanda rastlayabileceğiniz bir malzemedir. Peki, bu kullanışlı ürünün sunduğu faydalar nelerdir
- Sudaki şeker, laktoz gibi bileşenleri gideren aktif karbon, vücuttaki gazı ve şişkinliği azaltır.
- Özellikle kolesterol sorunu yaşayan kişilerin tercihi olan aktif karbon, hem kolesterolü düşürmesi hem de minimum yan etki yaratması nedeniyle sıklıkla tercih edilir.
- Mükemmel bir panzehir olarak karşımıza çıkan aktif karbon, aşırı dozda ilaç alındığı zaman etkili çözümler üretilir. Zehirlenmenin türüne bağlı olarak uygulama dozu değişiklik gösterir.
- Böbrek fonksiyonlarına yardımcı olur çünkü vücutta filtre görevi gören böbreklerin toksinleri atmasına destek sağlar.
- Son yıllarda ağız ve diş sağlığı ürünlerinde aktif olarak kullanılan aktif karbon, ağız sağlığını korumada oldukça etkilidir. Özellikle dişlerin beyazlatılmasına imkân tanır ve diş minesinde bulunan asidiyeti azaltır. Ağızdaki pH değerini düzenleyen bu malzemeye ıslak diş fırçanızı batırdıktan sonra dişlerinizi fırçalayabilir, ardından ağzınızı bol suyla durulayabilirsiniz.
- Saç dökülmesini engelleyen ürün, kepek oluşumunun da önüne geçer. Bu malzemeyi düzenli kullandığınız şampuan içerisine eklemeniz yeterli olur.
- Cildine özen gösteren kişilerin de gözdesi haline gelen aktif karbon, muazzam bir gözenek temizleyicidir. Ayrıca cildin pH değerini dengeleyerek sağlıklı bir cildin oluşumuna katkıda bulunur. Aşırı yağlanmayı engeller ve sivilce oluşumunun önüne geçer.
Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuz vakit aslında aktif karbonun hem kullanışlı hem de faydalı olduğunu fark edebilirsiniz. Günümüzde her geçen gün daha fazla insan aktif karbonu hayatına dâhil ederek sunduğu faydaları keşfetmeye başlar
Aktif Karbon Nasıl Elde Edilir | Genellikle linyit, kömür, turba |
Kaç Çeşit Aktif Karbon Vardır | 3 Çeşit Aktif Karbon vardır |
10 Mart 2022