tds ölçümü nedir?

TDS Ölçümü Nedir?

Günümüzde sıklıkla karşımıza çıkan TDS, temel olarak suyun içerisinde çözünme sonucu oluşan katı maddelerin yoğunluğunu ifade eder.

İçindekiler

Günümüzde sıklıkla karşımıza çıkan TDS, temel olarak suyun içerisinde çözünme sonucu oluşan katı maddelerin yoğunluğunu ifade eder. Bu noktada bu yoğunluğu net bir şekilde ölçmeye yarayan cihazlar da geliştirilir. TDS ölçümü cihazı olarak bilinen bu araçlar sayesinde sudaki çözünmüş minerallerin toplam miktarı kolaylıkla belirlenir. Peki, sudaki organik ve inorganik canlılardan metallere, minerallerden tuzlara kadar çok çeşitli katı maddelerin toplam miktarının ölçülmesi neden önemlidir? 

Sağlıklı ve güvenli bir yaşam stilini benimseyen kişiler suyun insan sağlığı için ne kadar önemli olduğunu çok iyi bilir. Ancak tüketilen suyun da temiz ve sağlıklı olması gerekir. Aksi takdirde ciddi sorunlar ve rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. 

TDS ölçümü sayesinde mevcut suyun içilebilir ya da içilemez olduğu net bir şekilde anlaşılır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan araştırmalar sonucunda suyun TDS ölçümü söz konusu olduğunda aşağıdaki değerlendirmeler yapılmıştır:

  • TDS değeri 300’den az ise mükemmel
  • TDS değeri 300 ile 600 arasında ise iyi
  • TDS değeri 600 ve 900 arasında ise makul
  • TDS değeri 900 ile 1,200 arasında ise kötü
  • TDS değeri 1200 üstü ise kabul edilemez

Tüm bu kriterlere göre ölçümü yapılan suyun TDS değerine bakılarak suyun ne kadar sağlıklı ve güvenilir olduğuna karar verilir. Bunun sonucunda ise gerekirse çeşitli önlemler alınarak suyun çok daha ideal bir hale gelmesi sağlanarak yaşam kalitesinin artması garanti altına alınır. 

TDS Değeri Nedir?

Sağlıklı su tüketimine özen gösterenler arasında merak edilen bir diğer konu ise TDS değeri nedir sorusudur. TDS ölçümü yapmaya yarayan cihazlarla suyun içerisindeki katı maddelerin toplam miktarı belirlenir. Bu miktar ise PPM değeri olarak yani TDS değeri şeklinde ifade edilir. 

PPM, past per million kavramının kısaltmasıdır. Dilimize ise milyonda bir olarak çevrilir. Bu değerlere göre hem Doğayı Koruma Ajansı (EPA) hem de Dünya Sağlık Örgütü (WHO)  tarafından TDS değerleri önerilir. Bu önerilere göre TDS ölçümü yaptığınız suyun sağlıklı olup olmadığını anında anlama imkanınız olur. 

TDS ölçümlerine göre maksimum değer aslında 500 mg/L (500 ppm) şeklindedir. Bu seviye ve aşağısındaki sular sağlıklı ve güvenli tüketim olanağı sunar. Bu değerin üzerindeki suyun tüketimi ise birçok sağlık problemine neden olabilir. 

Bununla birlikte TDS değerinin mevsimlere ve hava koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterebileceğini bilmeniz gerekir. Bu sayede daha güvenilir sonuçlar elde edebilir ve buna göre adımlar atabilirsiniz. Örneğin; sıcak yaz günlerinde nehir, baraj ya da göl gibi alanlardaki su havanın ısınması sonucu buharlaşır. Bu da sudaki çözünmüş katı madde yoğunluğunun artmasına neden olabilir. Bu nedenle TDS ölçümü söz konusu olduğunda bu tür detaylara özen gösterilmesi önemlidir. 

TDS Kaç Olmalıdır?

Siz de güvenilir ve sağlıklı içme suyu mu tüketmek istiyorsunuz? O zaman öncelikle TDS ölçümü yaptırmanız gerekir. Bu sayede suyunuzun TDS değerini öğrenebilir ve sağlık açısından ne kadar güvenilir olduğuyla ilgili fikir sahibi olabilirsiniz. 

Peki, TDS kaç olmalıdır? Bu noktada yapılan araştırmalara göre suyun maksimum değeri  500 mg/L (500 ppm) olmalıdır. Bu sonuca ise Doğayı Koruma Ajansı (EPA) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan incelemeler sonrası varılır. 

Bu aşamada içeceğiniz suyun pH seviyesine de dikkat etmeniz gerekir. Şayet suyun pH değeri 7 ila 8.5 ise endişe etmeden içme suyunu tüketebilir, güvenli tüketim gerçekleştirerek sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz. Ancak sudaki TDS değeri istenen seviyelerde değilde gerekli önlemleri almanız ve suyun çok daha ideal konuma getirilmesi adına uygun su arıtma cihazlarından yararlanmanız faydalı olur. 

Suyun TDS Değeri Ne Olmalı?

Su içeceğiniz zaman sudaki katı maddelerin yoğunluğu konusunda fikir sahibi olmanız sağlıklı bir yaşam sürmeniz adına çok önemlidir. TDS ölçümü yaptırarak siz de kolaylıkla içme suyunuzun mevcut durumu hakkında bilgi edinebilir, gerekli hallerde yardımcı cihazlardan yararlanarak suyun çok daha içilebilir ve sağlıklı hale gelmesini sağlayabilirsiniz. 

Suyun güvenli olup olmadığı konusunda araştırma yapan kişilerin bilmesi gereken ilk şey ise suyun TDS değeri ne olmalı sorusunun yanıtıdır. Bu noktada fikir vermesi adına aşağıdaki listeden de yararlanabilirsiniz:

  • 0-17 TDS değeri yumuşak su (1. sınıf su)
  • 17-60 TDS değeri az sert su (1. sınıf su)
  • 60-120 TDS değeri orta sert su (2. sınıf su yani şebeke suyu)
  • 120-180 TDS değeri sert su (3. sınıf su yani içilmez su)
  • 180-300 TDS değeri çok sert su (4. sınıf su)
  • 300-1000 TDS değeri aşırı sert su
  • 1000-5000 TDS değeri acı su
  • 5000-15000 TDS değeri çok acı su
  • 15000-30000 TDS değeri tuzlu su
  • 30000 ve üzeri TDS değeri deniz suyu

0-60 arası değer içilebilir su olarak kabul edilir. Bir nevi kaynak suyu olarak da ifade edilen bu su oldukça güvenilir ve sağlıklı bir su tüketimi için ideal olur. Farklı arıtma yöntemleri kullanılarak söz konusu değer bir noktaya kadar düşürülebilir. Örneğin deniz suyu arıtma işlemi yapılarak suyun değeri bir nebze iyileştirilebilir. Yine de bilmelisiniz ki sadece TDS ölçümü sonucu çıkan bu rakamlar doğrultusunda mevcut suyun güvenilir olup olmadığı kesin olarak anlaşılamaz. Bunun için ek ölçümler de gerekli olabilir. 

TDS Nasıl Ölçülür?

TDS nasıl ölçülür sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz. TDS ölçümü yapacağınız zaman kullanabileceğiniz çok çeşitli cihazlar bulunur. Bunlardan bazıları manuel iken bazıları dijital olarak tasarlanır. Ancak en doğru sonuçlar için dijital TDS ölçümü cihazlarından yararlanmanız gerekir. 

Dijital TDS cihazları ve aynı suyu birkaç kez ölçmeniz en güvenilir ve sağlıklı sonuçları elde etmenize imkan tanır. Bu noktada güvenilir suyun minimum 150 PPM, maksimum ise 500 PPM olması gerektiğini bilmeniz gerekir. 

Suyun genel olarak kalitesi ve güvenilirliği hakkında bilgi almak için iletkenlik değeri ve pH değeri hakkında da net verileri elde etmeniz gerekir. Günümüzde birçok kişi pH ölçümüne dikkat etse de iletkenlik değeri hakkında net bilgi sahibi değildir. 

Aslında iletkenlik suyun saflık seviyesini ifade eder. Bu da TDS ölçümü cihazlarıyla elde edilen değerler sonucu anlaşılır. Bu nedenle suyun saflık değeri için TDS cihazlarından yararlanmak fazlasıyla önemlidir. 

 

TDS değeri kaç olmalıdır? 300 ile 600
TDS değeri nasıl düşürülür? Arıtma cihazına ihtiyaç duyulur.
Sıkça Sorulan Sorular

TDS Değeri Ne Demek?

Sudaki çözünmüş katı maddelerin miktarı olarak ifade edilen TDS değeri, suyun içerisindeki tüm mineralleri, metalleri, tuzları ve benzeri katı maddelerin yoğunluğunu gösterir. Böylece suyun içmek için uygun olup olmadığı belirlenir.

TDS Ölçümü Değeri Nasıl Düşer?

TDS değerinin düşmesi için bir arıtma cihazına ihtiyaç duyulur. Kaliteli bir su arıtma cihazı sayesinde membran filtre kısmında suyun içerisindeki çözünmüş katı maddeler sudan uzaklaştırılır. Bu da TDS değerinin düşmesini sağlar.

TDS Ölçümü Nasıl Yapılır?

yararlanılması gerekir. Ölçüm yapılacak suya cihazın ucu batırılır. Cihazların ucunda iki farklı metal parça bulunur ve bunlar suyun içerisinde tutulur. Bunlar arasında bir elektrik akımı meydana gelir. Böylece suyun iletkenliği konusunda net bilgi elde edilir. Bu da bize TDS değerini gösterir.

25 Ağustos 2022

Yorum Yap
Herhangi bir yorum bulunmamaktadır. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yap
Bizi Arayın Whatsapp
Teklif Al
Teklif Al