Su Yumuşatma Cihazı Nedir?
Su Yumuşatma Cihazı Nedir - ve Özellikleri Nelerdir?
Su yumuşatma cihazı, suyun sertlik düzeyinin istenilen seviyeye getirilmesi için kullanılır. Kirece sebep olan kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin suda uzaklaştırılmasını sağlayan cihaz, bu minerallerin yerine sodyum kullanarak suyu yumuşatır. Su yumuşatma sistemleri, özellikle endüstriyel su arıtma alanlarda sık bir şekilde kullanılır. Üretimde kalitenin bozulması ya da normalden fazla kimyasal kullanımına sebep olan sert su pek çok sektörde istenmeyen sonuçlara neden olur. Bunların yanı sıra tekstil ürünlerini yıkarken sert su kullanımı da eşyalara hasar vererek kullanım ömürlerini kısaltır. Renk solması, yumuşaklığını kaybetmesi ve yeterince temizlenmemesi gibi durumlarla karşılaşılabilir. Su yumuşatma cihazı, hem ev kullanımı hem de endüstriyel olarak ortaya çıkan bu sorunları çözmeye yardımcı olur.
Su Yumuşatma Cihazı Ne İşe Yarar?
Su yumuşatma için kullanılan cihazlar, farklı amaçlarla kullanılacak olan sudaki sertlik oranını düşür ve sudan alınan verimi artırır. Cihaz, sudaki kalsiyum ve magnezyum iyonlarının sodyum iyonlarıyla değişmesini sağlarken bu da suyu daha yumuşak bir hale getirir. Ev içinde özellikle elektronik aletler için bu durum son derece önemlidir. Çamaşır ve bulaşık makinelerinde sert su kireçlenmeye neden olarak makinelerin ömrünü kısaltır. Ancak suyun yumuşatılarak kullanılması makinelerden alınan verimi artırarak harcanan enerjiyi de azaltır. Böylece hem enerji tasarrufu hem de makine ömrünün uzamasıyla birlikte bütçe korunmuş olur. Bunlara ek olarak su yumuşatma cihazı sayesinde kullanılan su cildi kurutmaz ve saçlarda kepek oluşumu da azalır. İçme sularının yumuşatılması ise suyun lezzetli ve daha içilebilir hale gelmesine yardımcı olur.
Tam Otomatik Su Yumuşatma Cihazı Nedir?
Tam otomatik tarzındaki su yumuşatma cihazları genellik olarak tandem su yumuşatma cihazı olarak da bilinir. Bu sistemin kapasitesi diğer cihazlara göre daha fazladır. İki adet tankla çalışması sayesinde kesintisiz bir biçimde yumuşatma işlemi devam eder. Tanklardan ilki suyu yumuşatırken diğeri ise reçine doygunluğa ulaştığında ters yıkama işlemini gerçekleştirir. Tandem su yumuşatma cihazının çalışma kapasitesi bellidir. Bu cihazların efektif olmasını sağlamak için valf sisteminden gelen sinyallerle yönetim sağlanır. Sürekli olarak su tüketimi yapılan sektörlerde tam otomatik olması dolayısıyla bu cihazlar edilir. Aynı zamanda bu cihazlar son derece yüksek sertlik değerine sahip sularda kullanıma da uygundur. Tam otomatik olan yumuşatma sistemlerinde hem rejenerasyon hem de ters yıkama süreci otomatik bir şekilde ilerler. Çeşitli sektörlerde kullanılabilen cihazların tankları epoksi kaplıdır ve taşmayı önleyen şamandırası mevcuttur.
Su Yumuşatma Cihazı Nasıl Çalışır?
Su yumuşatma sistemleri esasen suyun sertleşmesine yol açan kalsiyum ile magnezyum iyonlarının giderilmesini sağlayan ve bunun için iyon değişim prosesinden yararlanan bir arıtma yöntemidir. Bu sistemlerin çalışması iyon değiştirme prensibiyle gerçekleşir. Cihazın reçinesi suda bulunan kalsiyum ve magnezyum yüklü tüm iyonları yakalar. Reçine kapasitesini doldurduğunda ise rejenerasyon işlemi başlar. Arıtılan su basınç ile giriş noktasından girer ve sonrasında difüzörler aracılığıyla yüzey ve reçineye temas ederek suyu yumuşatır. Böylece yumuşatma işlemi tamamlanmış olur. Daha sonra ise kapasitesini dolduran reçine, rejenerasyon için gereken çözelti ile kendini temizler. Bu temizlik sonucunda ortaya atık su çıkar ve sistemden uzaklaştırılır. Bütün bu işlemler tamamen otomatik bir şekilde ilerler.
Su Yumuşatma Cihazlarının Avantajları Nelerdir?
Su yumuşatma cihazlarının pek çok avantajı bulunur. Evde yumuşatılmış su kullanmak öncelikle daha az deterjan kullanılmasını sağlar. Suyun sertliği düştüğünde temizleyici özelliği arttığı için az deterjanlar daha temiz kıyafetler elde edilir. Sert su ile yıkanan giysilerde deterjan kalıntıları olur ve bu nedenle ortaya kirli ve donuk bir görüntü çıkar. Buna ek olarak bulaşık makinesinde yıkanan eşyalar da çizilmez ve daha temiz olur. Şofben, kalorifer ve suyla çalışan diğer makinelerin zarar görmesinin önlenmesine yardımcı olur. Banyoda yumuşatılmış su kullanmak ise cildi kurutmaz, kepeği önler ve saç boyasının uzun süre akmadan kalmasını sağlar. Endüstriyel alanda su yumuşatma cihazı kullanmak da cihazların kullanım ömrünü uzatır. Özellikle talaşlı imalat yapan fabrikalarda sıkça tercih edilen bir üründür. Su yumuşatma sisteminde elde edilen su, fabrikadaki makinelerin içinde kireç birikmesinin ve bunun sonucunda tıkanma olmasının önüne geçer, üretim kalitesini de oldukça artırır.
Su Yumuşatma Cihazı Ayarları
Su yumuşatma cihazları, günlük olarak ya da su kullanım miktarına göre ayarlanır. Valf üzerinde yer alan dijital göstergeler, suda bulunan kalsiyum ve magnezyum değerlerini gösterir. Cihazın ayarlarının doğru bir şekilde yapılması istenilen sonuca ulaşmak açısından önemlidir. Sistemin sağladığı tüm avantajlardan yararlanabilmek için ayarlara dikkat edilmelidir.
Sanayi Tipi Su Yumuşatma Sistemleri
Bu tarz sistemler iyon değişimi yapar ve bu da suyun sertliğini giderir. Tandem su yumuşatma cihazı, tam otomatik olarak 24 saat boyunca kesintisiz çalışır. Sanayi tipi olarak bilinen bu tip cihazların içinde özel epoksiden reçine bulunur. Reçine, iyon yüklü olan minerallere sodyum yükleyerek işlemin devam etmesini sağlar. Endüstriyel alanda kullanılan suların sertliğinin düşük olması gerekir. Su yumuşatma cihazları, suyun sertliğini 0 FR seviyesine kadar düşürür. Dolayısıyla yumuşatılmış su gereken fabrikalar için tandem su yumuşatma cihazı iyi bir tercih olur.
Su Yumuşatma Cihazı Fiyatları
İşlevsel özellikleriyle öne çıkan su yumuşatma cihazları hayatı kolaylaştıran ürünlerden biridir. Hem içme suyu hem de kullanma suyu için gerekli olan bu sistemlerin iki çeşidi mevcuttur. Tandem ve Single su yumuşatma cihazlarının özellikleri farklı ancak çalışma prensipleri aynıdır. Tandem tip cihaz endüstriyel alanda kullanıma uygunken Single evsel kullanım için idealdir. Cihazların kapasiteleri, üretim malzemeleri ve kullanım ömrü gibi özellikleri fiyatları etkileyen faktörlerdir. Su yumuşatma cihazları hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz web sitemizde yer alan telefon numaralarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Su Yumuşatma Cihazı Ne İşe Yarar? | Suyun sertlik düzeyinin istenilen seviyeye getirilmesi için kullanılır. |
Su Yumuşatma Cihazı Nasıl Çalışır? | Suyun sertleşmesinin giderilmesini sağlar. |
Su Yumuşatma Cihazı Nasıl Seçilir?
Su yumuşatma cihazı seçimi için ürünlerin iç dolgu maddesi, sarf malzeme tüketim miktarı, kullanım ömrü ve rejenerasyon süresi gibi özelliklerine dikkat edilmelidir. Bunların yanı sıra kullanım amacı ve yeri de ürün seçiminde göz önünde bulundurulması gereken diğer unsurlardır. Ek olarak giriş suyunun sertliği de su yumuşatma cihazı almadan önce dikkat edilmesi gereken bir etkendir.
Su Yumuşatma Cihazı Tuzu Nedir?
Su yumuşatma cihazı, suyun kirecini gidererek yumuşamasını sağlar. Bunun için gereken önemli maddelerden biri de su yumuşatma cihazı tuzudur. Tuz, cihazdaki reçinenin tuttuğu kalsiyum ile magnezyum minerallerinin atılması için reçineye yıkama yoluyla yeniden sodyum yüklenmesini, diğer bir deyişle reçinenin yenilenerek çalışmaya devam etmesini sağlar. Rejenerasyon adı verilen bu temizleme işlemi, belirli aralıklarla yapılması gerekir. Bu işlem aynı zamanda biriken kirecin atılmasını sağlayarak c
En İyi Su Yumuşatma Cihazı Hangisidir?
En iyi su yumuşatma cihazı, kullanım amacına göre seçilir. Her sistemin farklı özellikleri olsa da işleyiş sistemleri aynıdır. Magnezyum ve kalsiyum iyonlarının sodyum iyonları ile değiştirilmesini sağlayan cihazlar, evsel ya da endüstriyel kullanım olacağına göre seçilebilir. Tandem sistem 24 saat çalıştığı için endüstriyel alanlar için daha uygundur. Siteler, restoranlar ve eğitim merkezleri için ise single sistemler daha iyi bir tercihtir.
31 Mart 2022