Membran Bio-Reaktör Sistemleri (MBR)
İçindekiler

    Membran Bio-Reaktör (MBR) Sistemleri

    membran bio-reaktör sistemleri

    Membran bio-reaktör sistemi hem evsel hem de endüstriyel atık suların arıtılarak kaliteli su elde etmek ve bu atık suların geri dönüştürülmesi amacıyla kullanılır. Su kaynaklarının sınırlı olması, atık suların da arıtılarak kullanılması ihtiyacını ortaya çıkarır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte evsel ve endüstriyel atık suların iyi kalitede arıtılması mümkün hale gelir. Atık su arıtmakta kullanılan membran uygulamasının oldukça maliyetli olması ve konvansiyonel sistem ve tesislerin arıtma için çok büyük alanlara ihtiyaç duyulması sonucunda membran bio-reaktör sisteminin geliştirilir. MBR olarak da adlandırılan bu sistemler yalnızca yüksek kaliteli su arıtmakla kalmaz, aynı zamanda konvansiyonel tesislere göre az yer kaplar. MBR sistemleri ile ilgili detaylı bilgiyi web sitemizde bulabilirsiniz.

    Membran Bio-Reaktör Sistemleri Nedir?

    Hepimizin ihtiyacı olan suya ulaşmak günden güne zorlaşır. Sınırlı su kaynakları, her geçen gün daha maliyetli olan içme suyu, atık su arıtma tesisleri ve artan çevre kirliliği dolayısıyla sağlıklı suya ulaşmak için yeni yollar gerekir. Membran bio-reaktör sistemleri, membran filtrasyon sistemi ve biyolojik reaktörlerin birleşmesiyle atık su arıtmada verimi artıran bir teknolojidir. Son yıllarda daha sık kullanılmaya başlanan bu teknolojide, biyolojik arıtma ile elde edilen su daha sonra membran filtrasyon sistemi ile filtre edilir ve ortaya çıkan su daha kaliteli olur. Su arıtma sistemleri için gereken geniş alan düşünüldüğünde arazi maliyetinin yüksek olduğu yerlerde oldukça sık tercih edilir. Daha detaylı bilgi için bize her zaman ulaşabilirsiniz.

    Membran Bio-Reaktör Sistemi Özellikleri

    Bu sistemde membran malzemesi kalitesi ve gözenek boyutları sistemin kalitesi için önemli kriterlerdendir. Membranların mekanik açıdan sağlam ve ayrıca hem yüksek sıcaklığa hem de kimyasallara karşı dayanıklıdırlar. Bu sistemin en önemli özelliği membranların kendilerini temizleme özelliğine sahip olmalarıdır. Membran bio-reaktör sistemleri ile elde edilen suyun kalitesinin oldukça yüksek olması sebebiyle aktif çamur sistemlerinde kullanılan bazı sistemlere ihtiyaç duyulmaz. Çamur üretimi ve alan ihtiyacı az olur. Yüzeylerin yüksek gözenekli olması önemli bir üstünlük sağlar. MBR teknolojisi evsel ve endüstriyel atık su arıtımı için pratik bir çözüm sağlar ve bu sebeple çok tercih edilir. Membran bio-reaktör sistemi ile ilgili bilgi almak için web sitemizi inceleyebilirsiniz.

    MBR Prosesinin Uygulama Kriterleri

    Suların arıtılmasında en çok kullanılan membran prosesleri; mikrofiltrasyon, ultrafiltrasyon, nanofiltrasyon ve ters ozmos şeklinde sıralanabilir. MBR sistemlerinde polimerik ya da seramik membranların bulunduğu mikrofiltrasyon ve ultrafiltrasyon parçaları kullanılır. Mikrofiltrasyonda filtrelenen parçacıklar 0,1 - 1 mikrometre aralığındadır. Bakteriler ve askıda katı maddeler burada sudan ayrıştırılır. Bu esnada basınç düşük olur, bu sayede de gerekli enerji miktarı düşüktür. Ultrafiltrasyon sırasında ise suda bulunan küçük moleküller ve hatta bütün çözünmüş tuzlar filtrelenir. MBR sisteminin en önemli özelliklerinden biri biyokütle su ayrımında arıtmanın çökeltme prensibi ile değil, fiziksel filtrasyon ile yapılmasıdır. Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilir ve alanında uzman ekibimiz ile görüşebilirsiniz.

    Membran Bio-Reaktör Sistemleri Nerelerde Kullanılır?

    MBR arıtma sistemleri birçok farklı alanda kullanılabilir. Evsel ve endüstriyel atık suların arıtılması amacıyla geliştirilen bu teknoloji, yüksek derecede kirli olan suların arıtımında kullanılır. Atık sular bu sistemle arıtılarak sulama suyu elde edilebilir. Su tüketiminin çok olduğu yerlerde atık suyun geri kazanılması amacıyla MBR sistemleri kullanılabilir. Ayrıca membran bio-reaktör sistemleri konvansiyonel sistemler ve cihazlar için gerekli yerin bulunmadığı noktalarda ya da atık su arıtma tesisinin kapasite artışı sonucunda yetersiz kaldığı yerlerde doğru bir tercihtir. Bütün bunların yanı sıra su havzalarında deşarj limitleri var ise yine bu sistem kullanılabilir. MBR sistemleri konvansiyonel sisteme göre daha küçük bir alanda daha fazla atık su arıtımını daha kaliteli bir şekilde yapar. Önceden hem ekipmanların hem de ekipmanların işletmesi ve bakımının yüksek maliyetleri sebebiyle membranlar düşük debili sistemler için kullanılırken, günümüzde daha büyük sistemler için kullanım yaygındır. Membran bio-reaktör aracılığıyla arıtılan atık su, endüstriyel ve ticari uygulamalarda yeniden kullanım için de oldukça uygundur. Sistem hakkında daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir, telefon üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

    Membran Bio-Reaktör Sistemleri Nasıl Çalışır?

    Bu sistemde biyolojik reaktör içinde daldırma tip membran filtre negatif basınçta çalışır, ya da biyolojik arıtma dışında pozitif basınçta çalışan filtreler kullanılır. Atık su 0,2 mikrometre büyüklüğünde gözeneklere sahip filtreden geçirilerek bulunabilecek tüm katı maddeler ayrıştırılır. Bu sayede atık su arıtıldığında neredeyse hiç katı madde ve organizma içermez. Devam eden akış sağlanarak filtrelenen katı maddelerin yüzeye tutunup filtreyi tıkaması önlenir. Eğer yine de membran filtre yüzeyinde atık birikirse bu atıklar dönemsel ters yıkama ve kimyasal temizleme yapılarak filtre hem fiziksel hem de kimyasal olarak arındırılır. Yüksek arıtım verimliliği sağlayan membran bio-reaktör sistemleri hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz bize telefonla ulaşabilirsiniz.

    Membran Bio-Reaktör Sistemleri Avantajları Nelerdir?

    Yüksek kirlilikteki atık suların, kaliteli bir şekilde arıtılarak sağlıklı çıkış suyu elde edilmesi sebebiyle membran teknolojisi zaman geçtikçe daha sık kullanılır. Membran bio-reaktör sistemi; organik madde ayrıştırılmasında yüksek verimlilikte olması, arıtımı oldukça zor olan atık sulara uygulanabilmesi, çamur üretiminin düşük olması, arıtılan suyun yüksek kalitede olması sebebiyle dezenfeksiyona ihtiyaç duyulmaması, yükleme hızı ve sistem için gereken alanın konvansiyonel sistemlere oranla küçük olması açısından oldukça avantajlıdır. Ek olarak membran bio-reaktör devamlı olarak çalışabilir olması, taşınabilme özelliği ve modüler olarak kullanılabilmesi özellikleri ile öne çıkar. Bu sistemlerde ayrıca azot giderimi de yapılabilir, konvansiyonel aktif çamur sistemlerine kıyasla daha yüksek azot giderimi yapılır. Sistemle ilgili merak ettiğiniz her konuda bize ulaşarak detaylı bilgi alabilir,

    Sıkça Sorulan Sorular

    MBR Sistemleri Neden Tercih Edilmelidir?

    Giderek artan su ihtiyacı sebebiyle devamlılığı sağlayacak alternatiflere ihtiyaç duyulur. MBR sistemleri, atık suların arıtımında az enerji tüketmesi, yüksek kalitede su arıtması, az alan kaplaması, arıtılan suyun ekstra bir dezenfeksiyon işlemine ihtiyaç duymaması gibi birçok açıdan avantajlı olmasıyla önemli bir seçenektir.

    MBR Sistemleri Endüstriyel Olarak Hangi Durumlarda Kullanılabilir?

    Membran bio-reaktör sistemlerinin kentsel kullanım alanları parklar, spor alanları, otoyol kenarları, oto yıkama tesisleri vb. olarak sayılabilir. Endüstriyel olarak ise yangın söndürme, tesislerin yeşil alan sulaması, kazan besleme suyu gibi amaçlarla kullanılabilir.

    Bizi Arayın Whatsapp
    Teklif Al
    Teklif Al