![demir çelik döküm üretimi atık su arıtımı](https://fairats.com.tr/uploads/posts/cover/demir-celik-su-aritma.jpg)
Demir Çelik Döküm Üretimi Atık Su Arıtımı
Demir çelik sektöründe su arıtma kullanım alanları ve faydaları?
Günümüzde pek çok farklı sektörde büyük bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkan atık su arıtımı sistemleri, özellikle demir çelik su arıtma döküm üretimi alanında ön plana çıkar. Proses, soğutma gibi çok çeşitli aşamalarda kullanımı ideal olan arıtılmış su, kullanım alanına ve amacına göre farklı yöntemlerle gerçekleştirilir. Çünkü her bir süreçte farklı özellikte su yapısına ihtiyaç duyulur.
Doğal su kaynaklarının korunması amacıyla gerçekleştirilen atık su arıtımı, temel olarak suyun nötralizasyon edilmesi olarak bilinir. Fiziksel arıtma yöntemleriyle yabancı maddelerden ve zararlı mikroorganizmalardan uzaklaştırılan atık su, tekrar kullanılabilir hale getirilerek verimli bir su tüketimi gerçekleştirilir. Bu durum çevre dostu bir yaklaşım sergilemesinin yanı sıra, su tüketimi maliyetlerini de büyük oranda düşürür. Böylece sağlıklı ve güvenli kullanım gerçekleştirilir.
Demir Çelik Sektöründe Atık Su Arıtımı Kullanım Alanları
Demir çelik sektöründe yaygın olarak tercih edilen arıtılmış su, özellikle soğutma sistemlerinde kullanılır. Özellikle atık su arıtımı sektör olarak birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kullanılacak suyun arıtılmasının yanı sıra kullanılmış olan suyun saflaştırılarak tekrar kullanılması amacıyla oluşturulan atık su arıtma sistemleri; suyun içerisindeki partikülleri uzaklaştırır. Filtrasyon, ters osmos, deiyonizasyon gibi yöntemlerin kullanıldığı atık su arıtımı sisteminin kullanım alanlarından başlıcaları ise aşağıdaki gibidir:
- Yassı hadde ürünleri ve borular
- Uzun hadde ürünleri
- Yumuşatma ve ileri filtrasyon sistemleri
- Vasıflı çelik ürünleri
- Xreverse osmosis sistemlerin kurulumu
- Dövme ve döküm sanayi ve ferro ön filtrasyon
Doğal su kaynaklarının akıllıca kullanılabilmesi amacıyla yapılan atık su arıtımı, demir çelik döküm sektöründe önemli bir rol oynar. Özellikle su yumuşatma sistemleriyle iyon değişimi sağlanır ve suyun sertliği giderilir. Bu sayede kullanılan cihazlar çok daha uzun ömürlü olur ve güvenli bir kullanım gerçekleştirilir. Aynı zamanda üretim kalitesini de artıran bu tür arıtma yöntemleri, vasıflı çelik ürünlerinin elde edilmesine katkıda bulunur. Ön filtrasyon sisteminde de suyun içerisindeki partiküller uzaklaştırıldığı için dövme ve döküm süreçleri kusursuz hale getirilir.
Demir Çelik Döküm Üretiminde Atık Su Arıtımı Avantajları
Demir çelik döküm üretiminde su kullanımı oldukça fazladır ve doğal su kaynaklarının korunması adına atık su arıtma sisteminin önemi her geçen gün artış gösterir. Atık su arıtımı sistemlerinin kullanım miktarının bu kadar fazla olmasının sebebi ise oldukça avantajlı olmasıdır. Bu avantajlardan bazıları ise şu şekilde sıralanabilir:
- Su kaynaklarının dikkatli kullanımı sayesinde doğayı koruyucu özelliktedir.
- Uzun vadede üretim maliyetlerinin düşmesine yardımcı olur.
- Ham suyun işlenmesi süreci üretimin çok daha kaliteli ve güvenilir olmasını sağlar.
- Mevsime bağlı olarak kuraklığın ortaya çıkması durumunda atık suyun tekrar kullanım imkanı sunması üretim sürecinin sekteye uğramasını önler.
Tüm bu avantajları nedeniyle demir çelik döküm üretiminde pek çok aşamada atık su arıtım sistemleri kullanılır. Bu sayede sadece doğal çevre korunmaz, aynı zamanda maliyetin düşmesi ve üretim kalitesinin artması sağlanır.
Demir Çelik Sektöründe Atık Su Arıtımı Nasıl Yapılır?
Demir çelik döküm üretiminde kullanılan sudan tekrar yararlanılabilmesi için atık su arıtımı sistemlerinden destek alınması gerekir. Bu tür üretim süreçlerinde kullanılan su fiziksel ya da kimyasal kirliliğe maruz kalır. Bu nedenle tekrar kullanım için atık suyun bu tür kirliliklerden uzaklaştırılması gerekir.
İster kimyasal ister fiziksel kirlilik olsun, atık suyun arıtım işlemi için çok çeşitli sistemlerin kullanılması gerekir. Demir çelik sektöründe ihtiyaç duyulan arıtma sistemleri karar verilirken kullanım alanına ve amacına yoğunlaşılması, buna göre en uygun arıtma sistemlerinin tercih edilmesi çok önemlidir.
Kimyasal kirliliğin olduğu sularda daha çok koagülasyon, flokülasyon ve nötralizasyon işlemleri tercih edilirken fiziksel atık su arıtma yöntemleri olarak ızgaralar, elekler, kum tutucular ve dengeleme işlemleri karşımıza çıkar.
18 Nisan 2022