ters osmoz membran

Ters Osmoz Membran

Ters osmoz membran çeşitleri, genel olarak su arıtma proseslerinde kullanılır.

İçindekiler

Ters osmoz membran çeşitleri, genel olarak su arıtma proseslerinde kullanılır. Kullanım amacı; suyu içinde mevcut olan kirleticilerden arındırmak, suyun iletkenlik oranını düşürmek,  birtakım kaynaklardan arındırıp saflaştırmak için tercih edilir. Günümüzde son derece yaygın olarak kullanılır.

Ters ozmos membran, filtreleme işlemi yapılırken suya basınç uygulanıp mikropartiküller ve ağır metallerin iyi biçimde ayrıştırılma işlemi olarak bilinir. Ters osmoz, günümüzde en etkin su arıtma tekniği olarak kabul edilir. Ters ozmos membrana sahip su arıtma cihazları, önceki süreçlerde ayrıştırılması son derece güç olan küçük maddeleri dahi sudan arındırma konusunda fazlasıyla başarılıdır.

Ters Osmoz Membran Nedir?

Ters osmoz, genel olarak su için tercih edilen bir filtrasyon işlemidir. Membran teknolojisinin en kompleks halidir. RO olarak da ifade edilen ters osmoz, suyun ve çözücülerin geçmesine izin verir. Aynı zamanda düşük molekül ağırlıklı yapıdaki organik maddeler ile tuzlar konsantre halde olur. Ters osmoz için yüksek oranlı basınca ihtiyaç duyulur. Ters osmoz yani RO, genellikle deniz ve kuyu suyu arıtmada tercih edilir.

Ters osmoz membran, çözücünün seçici şeklindeki geçişine ve diğer çözünmüş haldeki maddelerin kısmen ya da tümünün alınmasına izin verip hidrolik akışa karşı fiziksel şekilde bariyer görevi görür.

Ters Osmoz Membran Nerelerde Kullanılır?

Ters osmoz membranın kullanım alanı son derece geniştir. Bu teknolojinin kullanıldığı alanlar şu şekilde liste haline getirilebilir

  • Deniz suyu arıtma
  • Atık su geri kazanımı
  • Endüstriyel arıtma
  • İçme suyu
  • Ultra saf suyun temin edilmesi
  • Yüzey suyu arıtımı

Ters Osmoz Membran Nasıl Çalışır?

Ters ozmos membran çalışma sistemi aslında son derece basittir. İlk etapta su; filtreleme sistemindeki ön aşamalardan geçen toz ya da kum gibi partiküllerden arıtılıp zararlı moleküllerden de ayrıştırılır.

Ardından da ters karbon filtreleme aşamasına geçilir. Bu aşamada ise suya yüksek oranda basınç uygulanır. Bu basıncın sonrasında su, yüksek membranlı filtrelerden geçer. Bu aşamanın sonucunda ise birtakım inorganik molekül, ağır metal ve mikropartiküller iyi biçimde ayrıştırılır. Bu sayede de daha temiz suya kolay şekilde ulaşılmış olunur.

Ters Osmoz Membranın Sağladığı Avantaj Nedir?

Ters ozmos membran sayesinde su; milimetrenin on milyonda biri çapına sahip gözeneklerden dahi geçer. Bu membrana ait filtrelerin gözenekleri ortalama 5 bin ile 100 bin kat arasında daha ufaktır. Bu sayede de su arıtma işlemi çok daha etkili biçimde gerçekleştirilir. Su arıtma cihazlarında kullanılan filtre ve teknolojiler suyun kalitesini direkt olarak etkiler. Ters osmoz membran teknolojisi ile son derece ufak maddeler dahi kolay biçimde sudan arındırılabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Ters Osmoz Membran Yıkaması Nasıl Yapılır?

Ters osmoz membranın ilk yıkaması bazik ya da asidik yapıda olan kimyasal ile yapılır. Yıkama solüsyonu ortalama 15 dakika kadar membran ile CIP tankı arasında iyice döndürülür. Sonrasında sirkülasyon pompası durdurulur. Ardından kimyasallar, ters osmoz membranları içinde bekletilir. Sonra ters osmoz çalıştırılıp durulama yapılır. Üretim suyundan istenen iletkenliğe sahip su gelene kadar çalıştırmaya devam edilir. Ardından da durulama suyu kanala atılır. Ters osmoz membran ikinci yıkaması tıpkı

Ters Osmoz Membran Filtre Nedir?

Membran filtre, milimetrenin on milyonda biri kadar küçük gözenekleri olan özel bir filtredir. Sudaki toksik maddelerinin yanı sıra kimyasal maddeleri de arındırır.

Ters Osmoz Membran Ömrü Ne Kadar?

Ters osmoz membranlarının kullanım ömrüne etki eden pek çok sebep vardır. Membranın kalite düzeyi, ters ozmoz cihazındaki ön şartlandırma, cihazın tasarımı ve su hazırlama sistemlerinin işletim biçimi gibi unsurların her biri membran ömrüne doğrudan etki eder. Bu nedenle kullanım ömrü için net bir cevap vermek mümkün değildir. Ancak düzgün ve doğru sistem ile uzun süre sorunsuz kullanım mümkündür.

27 Temmuz 2022

Yorum Yap
Herhangi bir yorum bulunmamaktadır. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yap
Bizi Arayın Whatsapp
Teklif Al
Teklif Al