Özellikle yıkama, boyama ağartma ve son yıkama yapabilmek için oldukça fazla miktarda su kullanılır. Kesin olmamakla birlikte 1 kg tekstil malzemesi üretebilmek için yaklaşık 400 litre suya ihtiyaç duyulur. Sadece bu veriler bile tekstil endüstrisinde kullanılan suyun miktarını anlatmaya yeterlidir. Bu gibi alanlarda kullanılacak suyun özellikleri ise yapılan işlemin türüne göre değişir. Hatta sadece işleme göre değil kullanılan malzemeler, üretilen materyal ya da teknik detaylar bile bu durumlarda gerekli olan suyun özelliklerinde farklılığa sebep olabilir. Bunun başlıca sebepleri arasında ise sudaki mikroorganizmalar, elementler, bakteriler ve sudaki askıda katı maddelerdir. Bu etkenlere bağlı olarak üretimi yapılan materyallerin kalitesi de değişiklik gösterir. Bu sebeple tekstil sektöründe su arıtma sistemleri kullanmak oldukça önemlidir.
Tekstil Sektöründe Su Arıtma Nedir?
Tekstil sektöründeki arıtma sistemleri, kullanılan aşamaya göre değişiklik gösterir. Membran teknolojileri geliştirilmeden önce atık su arıtımı için kimyasal yöntemler tercih edilir. Bu hem suyun saflık derecesini etkileyen hem de daha fazla maliyetli yöntemlerdir. Maliyetinin yanı sıra geleneksel kimyasal kullanımında suyun standardı her zaman aynı olmayacağı için üretimin her zaman aynı kalitede çıkmamasına neden olabilir. Bunun dışında kullanılan makinelerin suyun içerisindeki demir, kireç, mikroorganizmalar sebebiyle bozulmasına ve veriminin düşmesine sebep olabilir. Bu sebeple özellikle membran teknolojisini kullanan arıtma sistemleri ile tekstil sektöründe arıtma yapmak hem daha az maliyetli olmasını hem de standart üretim yapılmasını sağlar. Siz de bu yöntemlerle ilgili detaylı bilgi için web sitemizde bulunan telefon numaralarımızdan bize ulaşabilirsiniz.
Tekstil Sektöründe Suyun Kullanım Alanları
Tekstil endüstrisinde suyun iletken olması yani sudaki iyon derecesi özellikle boyama aşamasında büyük bir dezavantajdır. Çünkü suyun iletken olması demek kullanılan kumaşın boyanması sırasında daha fazla kimyasal kullanılması anlamına gelir. Bu da maliyeti artıran ve kaliteyi düşüren bir durumdur. Bunun yanı sıra direkt olarak ham su kullanılmayacağı için deiyonizasyondan askıda katı madde azaltmaya birçok farklı yöntem kullanılır. Tekstil sektöründe ön terbiye, boyama, baskı ve bitim işlemlerinin yanı sıra son yıkama işlemleri için de su arıtma sistemleri tercih edilir. Bu sebeple her aşama için farklı yöntemler gereklidir. Siz de ihtiyacınız olan tüm yöntemler için web sitemizden yararlanabilir ya da bize ulaşabilirsiniz.
Tekstil Sektöründe Su Arıtma Nasıl Yapılır?
Tekstil sektöründe başta renk giderimi olmak üzere askıda katı madde, kireç, demir ve mangan gibi elementlerin dışında mikroorganizmaların arındırılması için su arıtma sistemleri tercih edilir. Bu endüstride yaygın olarak dört farklı yöntem kullanılır. Bunlardan ilki suyun fiziksel özelliklerinin değiştirileceği yöntemlerdir. Bu, boya içeren atık sularının renk giderimi için çokça tercih edilen yöntemdir. Diğer yöntem kimyasal oksidasyon yöntemleridir. Bu sayede boyaların kimyasal maddelerle parçalanması için tercih edilir. Diğer yöntem ise aerobik ya da anaerobik parçalanma gibi biyolojik yöntemlerdir ve bu da organik bileşenler ve ağır metallerin arındırılması işlemlerinde tercih edilir. Son olarak elektrodiyaliz gibi elektrokimyasal yöntemler bulunur. Bu yöntemde tam renk giderimi sağlanırken %90 oranında karbon giderimi de elde edilebilir.
Tekstil Sektöründe Su Arıtma Avantajları
Tekstil sektöründe birçok farklı aşama olduğu için bu aşamaların ihtiyaç duyduğu su saflık derecesi de bu oranda değişir. Kimi aşamada suyun iletkenliğinin az olması gerekirken kimi aşamada sudaki kirecin arındırılması ve saf olması gerekir. Bu sebeple her süreçte farklı özelliklere sahip su kullanılması sebebiyle su arıtma yöntemleri değişir. Kullanılan suyun kireç oranının yüksek olması tekstilin boyama işleminde gereken pH derecesinin ayarlanması zorlaşır. Bunun haricinde iletkenlik seviyesi de yine boyama aşamasında oldukça önemli olan bir konudur. Tüm bunları kimyasallar kullanarak ayarlamak yerine Reverse Osmosis yöntemleri ile ayarlamak hem daha az maliyetli hem de daha fazla verimlidir. Bu sebeple ihtiyaç duyduğunuz tüm sistemler hakkında detaylı bilgi almak için web sitemizin iletişim sayfasında bulunan numaralardan bize ulaşabilirsiniz.
Tekstil Sektöründe Hangi Arıtma Sistemi Kullanılır?
Kimyasal yöntemler tercih edilebileceği gibi membran kullanılan arıtma sistemleri de tercih edilebilir. Kimyasal yöntemler membran sistemli yöntemlere göre daha maliyetli olabilir. Bu durumda ihtiyaç duyduğunuz yönteme göre tercih yapabilirsiniz.
Tekstil Sektöründe Suyun İletkenliği Önemli midir?
Evet, önemlidir. Özellikle boyama aşamalarında suyun iletken olmaması boyanın renginin ayarlanabilmesi açısından oldukça önemlidir.