Musluk Suyu İçilir mi? Musluk Suyu İçmek Zararlı mı?
Musluk suyu içilir mi? Musluk suyu içmek zararlı mı? Musluk suyu yemeklerde kullanılır mı? Kaynatılmış su içilir mi? Ph değeri kaçtır?
Dünyanın birçok ülkesinde insanların şebeke suyu içtiği bilinen bir gerçektir. Bu açıdan da ülkeler sularının temiz akmasına ve insanların sağlıklı suya kolayca ulaşması için çalışmaktadır. Ülkemizde ise bu durum biraz daha farklıdır. Özellikle İstanbul, Ankara veya İzmir gibi büyük şehirlerde yaşayanlar, musluktan su içmeyi tamamen bırakmıştır. Çünkü büyük şehirlerde şebeke suyunun temiz olmadığı sıklıkla dile getirilmiş olup musluk suyuna olan güven oldukça düşüktür.
Musluk Suyu İçilir mi?
İnsan vücudunun %60’ı sudan oluşur. Yaşam fonksiyonlarını devam ettirebilmek için tüketilmesi gereken su, metabolik olayların düzenli şekilde gerçekleşmesini sağlar. Musluk suyunun içilebilir olup olmadığını belirleyen birçok faktör bulunur.
Bunlardan ilki, suyun mikroorganizmalardan ayrıştırılmış olması gerektiğidir. Bilindiği üzere birçok hastalık, sular aracılığıyla bulaşır. Ayrıca temiz olmayan suda bakır, cıva gibi metaller bulunur. Sulardaki zararlı maddeler, kaynaktan ya da taşınmadan kaynaklı olarak ortaya çıkar. Ancak bu durum çoğunlukla suyun renginde ya da kokusunda kendini belli etmez. Bu nedenle birçok kişi, musluk suyunun temiz olduğunu düşünür. Ancak musluk suyu sağlık açısından oldukça zararlıdır.
Kaynatılmış Su İçilir mi?
Genel olarak musluk suyunu kaynattıktan sonra temiz ve içilebilir olduğuna dair yaygın bir inanış bulunur. Ancak musluk suyunun temiz bir su olabilmesi için yaklaşık olarak 20 dakika kaynatılması gerekir. Ancak gene de kaynatılmış suda da başka tehlikeler bulunur. Bu tehlikelerden ilki, kaynamış suyun içinde bulunan karbonat, magnezyum ve kalsiyum gibi maddelerin kireç hâline dönüşmesidir.
Ayrıca yapılan araştırmalara göre kaynatma işlemi sudaki minerallerin de ortadan kalkmasına yol açar. Bununla birlikte kaynatma işleminin ardından klor ve ağır metallerin ortadan kalkması mümkün değildir. Bu nedenle kaynatılmış suyun da içilmesi de doğru değildir.
Musluk Suyu İçmenin Zararları Nelerdir?
Musluk suyu içmenin zararlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Musluk suyunda bulunan en zararlı maddeler arasında arsenik yer alır. Arsenik ise ciğerlerde ve yemek borusunda rahatsızlık oluşmasına neden olur.
- Musluk sularında tarım ve böcek ilaçları bulunur. Bu faktörler ise hamileler için oldukça zararlıdır. Ayrıca kalp damar hastalıklarının da oluşmasına neden olur.
- Musluk suları, üreme hastalıklarının oluşmasının başlıca nedenleri arasında yer alır. Özellikle musluk sularında bulunan cıva, alüminyum ve kurşun gibi metaller vücutta birçok açıdan olumsuz etkilere neden olur. Bu metaller beyin ve sinir sistemine de etki eder.
- Musluk sularında virüs ve parazit bulunur. Bunlar ise birçok salgın hastalığın kolayca yayılmasına yol açar.
Musluk Suyu İçilirse Ne Olur?
Musluk sularında sağlığı tehlikeye atan pek çok madde bulunur. Bu maddeler farklı şekillerde musluk suyuna karışarak, sağlık problemlerinin oluşmasına yol açar. İnsan sağlığını tehlikeye atan bu faktörler bazen hemen, bazen de uzun yıllar içinde etkisini gösterir.
- Musluk sularının kısa sürede meydana getirdiği zararlar arasında mide bulantısı yer alır.
- Musluktan su içen kişiler, şebeke suyuna karışan zararlı faktörler nedeniyle rahatsızlanır.
- Sulardan kaynaklı olarak meydana gelen uzun süreli zararlı etkilere ise kansere yakalanma örnek gösterilebilir.
- Sulardaki nitrat ve radyoaktif maddeler kansere zemin hazırlayan başlıca faktörler arasındadır.
Musluk Suyu Yemeklerde Kullanılır mı?
Şebeke suyu ile yemek yapılıp yapılmayacağı konusunda kesin bir açıklama yoktur. Birçok kişi yemeklerini musluk suyuyla yapmayı tercih eder. Ancak bu noktada su pH değeri dikkate alınmalıdır. Sağlıklı ve kaliteli suyun pH değeri 7.0’dır. Bu nedenle 7.0’dan yüksek pH değerine sahip su ile yemek yapılmasında sakınca yoktur. Bununla birlikte musluk sularıyla yapılan yemeklerde bir koku meydana geldiği için hazır ya da arıtılmış su sıkça kullanılır. Örneğin Antalya su arıtma teknolojileri oldukça popüler hale geldiği geldiği için arıtılmış su ile yemek yapanlar da artmıştır.
Musluk suyu içilir mi?
İçilen suyun özelliğine bağlı olmakla beraber genelde musluk suları iyi ayrıştırılmamış ve arıtılmamış olduğundan içilmesi önerilmemektedir.
Musluk suyu kaynatılırsa içilir mi?
Musluk suyunun kaynatılması durumunda suyun içindeki kalsiyum, magnezyum, karbonat kireç halinde çökeceğinden ve su mineralini kaybedeceğinden musluk suyunun kaynatılarak içilmesi önerilmemektedir.
Musluk suyu homojen mi?
Musluk suyu heterojen bir karışımdır. Deniz suyu ise homojendir
13 Şubat 2023